Livets klippekort Insp Klarlund

Dette afsnit er mest afskrift af Klarlunds forklaring på vores aldringsproces.

Kenskabet til Telomererne er helt afgørende for at forstå, hvorfor vi ældes i forskellige tempo. Den måde du lever dit liv på , fortæller dine telomere , om der skal skrues op for den hastighed, hvormed dine celler ældes, eller det modsatte.

Telo-meros er det græske ord for endestykke. Telomererne sidder også for enden af kromosomerne. Og hver gang cellen deler sig gennem livet  ryger der et stykke telomerer. Babyer er født med lange telomerer, mens gamle mennesker har korte. Når telomerne når en kort kritisk længde, stopper festen, det genetiske ur rinder ud, og cellen dør. Resultatet er , at hjernen og muskler , ja, alle vores organer gradvis svækkes, og huden bliver rynket.

Vores liv og celler har altså et klippekort med begrænset antal klip . Hver gang en celle deler sig, ryger der et stykke af kromocomenden. Når klippekortet er brugt op, så vil cellen aldrig mere kunne dele sig. Forskerne siger at cellen er blevet senil og gået i ;alderdom: Bruger du sommetider frasen " jeg er vist ved at blive gammel", så prøv versionen jeg er vist  ved at blive telomerforkortet". Alternativt kan du vælge at kæmpe for at bevare  og sågar delvis genskabe længden på dine telomerer. En hurtig afkortning af telomererne fremskynder aldring, mens bevarelse eller opbygning holder os unge. Ved at kunne måle længden på telomererne har forskerne  fået en moderne krystalkugle, der fortæller , hvor længe cellerne kan overleve.

Jeg vil ikke her gå i dybden med hvad man skal gøre for at holde på sine telomers længde , men blot sige det drejer sig om en god antiflamatorisk kost,  motion , anbefaling 8 timers stillesidende arbejde kræver 1 times god motion. og kost anbefales .

Topscorer blandt antiflamatoriske madvarer i prioriteret rækkefølge.

1  Fisk : Laks, sild, Ørred, Makrel og hellefisk

2  Kål:   Grønkål, Blomkål,Broccoli, Hvidkål, Rødkål, Rosenkål.

3 Bær:   blåbær, solbær, hydebær, brombær, hindbær.

4 Nødder:  Valnødder, og mandler.

5 korn: quinoa, byg, rug.

6 Krydderier: ingefær, gurkemeje, mynte, basilikum

7 Grønt :  advokado, hvidløg, rødløg, rødbede, tomat.

Det sunde fedt hæmmer inflamation.

Forskningen peger på at der kan være en forskel på op til 15 års længere levetid  ved et liv med motion og god alsidig kost, og de påpeger at det aldrig er for sent at ændre levevis .Dog er det selvfølgelig bedst før de halvtreds

 

Mere når jeg får tid.